Garnleksikon



Her vil jeg efterhånden lægge alle garner ind, som jeg anmelder. Jeg kan ikke love at Leksikonet bliver opdateret hver uge, men efterhånden som jeg lige får lyst og tid til det, vil jeg finde lækre og mindre lækre garner frem fra lageret til afprøvning.

Skulle du som garnproducent/garnfirma/garnforretning have et ønske om at jeg anmelder dit garn, så send mail mig en mail på juliazahle@gmail.com.

Luksus til få penge

Uld & Bomuld findes i to tykkelser, almindelig og chunky.
  • Løbelængder:
1 tråd alm: 720Mpr 100gr: ca pind 2½-3.
2 tråde alm: ca 360 m pr 100gr: ca pind 4-4½.
1 tråd chunky: 230 m pr 100gr: ca pind 5-5½.
1 tråd chunky og 1 tråd alm: 720m 175m pr 100gr: ca pind 5½-6½.
1 tråd chunky og 2 tråde alm: 720m 140 m pr 100gr: ca pind 6½-7.
2 tråde chunky: ca 115 m pr 100gr: ca pind 7-8.
  • Anbefalet pindestørrelse: 2½ - 8 mm.
  • Strikkefasthed: Kan varieres utrolig meget - jeg har lavet 4 strikkeprøver i glatstrik og målt strikkefastheden på 10 cm: (husk at min strikkefasthed er ret fast).
1 tråd chunky på 5 mm: 20 masker.
1 tråd alm: på 2½ mm: 34½ masker.
1 tråd alm på 3 mm: 31 masker.
2 tråde alm på 4 mm: 21 masker.

Fiberindhold: 50% uld og 50% bomuld.

Den almindelige Uld & Bomuld består af 2 tråde, der er spundet og tvundet forholdsvis løst. Dette giver et blødt garn, der er særlig velegnet til fair isle-strik, da garnet "arbejder" sig pænt sammen uden den voldsomme maskedefinition. Strikker man eksempelvis et strukturmønster, vil maskedefinitionen ikke stå ultraskarpt frem, men give en blød maske. Jeg har her strikket perlestrik, hvor jeg har strikket med to tråde af gangen:


Dette har givet mig muligheden for at lave bløde overgange mellem farveskiftene. Jeg har blot udnyttet perlestrikkens mønster og garnets struktur til at blende farverne sammen og strikket således (mønster til perlestrik kommer længere nede på siden):

  • 4 rækker med 2 tråde med farve A.
  • 4 rækker med 1 tråd hver af farve A og B.
  • 4 rækker med 2 tråde B.
  • 4 rækker med 1 tråd hver af farve B og C.
  • 4 rækker med 2 tråde C
  • Du har sikkert fanget pointen nu... :-)
Men - jeg mener at garnet kan bruges til så meget mere. Jeg ser for mig alt lige fra sommertoppe til vintertrøjer; fiberindholdet giver ganske enkelt flere muligheder og jeg tør vædde på at flere børn (og voksne)vil sætte pris på bomuldens bløde egenskaber.

Jeg har lavet en lille prøve med hulmønster, jeg selv synes er blevet ganske pæn. Det er "skitsen" til en kant på et sjalsmønster, jeg er ved at strikke, så I får desværre ikke mønsteret endnu.


Dette bringer mig til faldet. Da min strikkeprøve var tør (hvilket det gjorde overraskende hurtigt), fandt jeg ud af at garnet har et fantastisk fald. Jeg ser for mig et sjal strikket i perlestrik med samme farveskift som i min strikkeprøve, med en bred hulmønsterkant, der er strikket på på tværs. Ulden gør sjalet let og varmt, mens bomulden giver den helt rigtige tyngde, der gør at det falder smukt. Jeg er sikker på at Camomille vil blive et hit i dette garn.


Farverne - Uld & Bomuld findes lige nu i 13 farver. Du har sikkert allerede gættet at jeg har haft megen sjov ud af at lege med farverne - alle farver passer på en eller anden måde bare godt sammen og er nemme at blande til nye farver ved at bruge 2-3 tråde ad gangen. Garnet i sig selv er meget levende - på grund af blandingen af de to fibre, er der flot spil i garnet.

Og så til chunky-garnet. Dette garn består af 6 tråde, der er spundet løst og tvundet sammen - ikke lige så løst i den 2-trådede, dog. Jeg startede med en prøve i glatstrik, på pind 4, dette gav et ret fast stykke stof, som jeg forestiller mig bliver en smule for fast til beklædning.


Så prøvede jeg at strikke perlestrik; smukt, smukt - super-definerede masker og en anelse løsere masker end prøven i glatstrik på grund af skiftevis ret og vrang. Jeg fik lyst til at strikke brombærmønsteret og dette er nok det mest vellykkede, synes jeg. Kablerne blev tilføjet og dette har overbevist mig om at chunky-garnet er perfekt til strukturstrik. Gå amok i kabelmønstre og perlestrik og få en dejlig sweater velegnet til det danske klima.

Som alt det andet garn fra Garnudsalg er dette garn lækkert - og billigt. Kenneth gør sig umage for at skaffe sit garn til yderst rimelige priser og det kommer os strikkere til gode. Du kan strikke en trøje for 160 kr og det er jo sød musik. Især når garnet samtidig er så godt.

Jeg overvejer at tage et par cones hjem af den mest hvide farve og se hvordan mine farverier vil se ud. Hvis det bliver godt, kan det være jeg sælger lidt af det.

Vær opmærksom på at garnet leveres uvasket - så giv lige din strikkeprøve en vask og tørring - og læg mærke til hvor smukt det bliver.

Jeg har fundet en lille bitte del af de mange opskrifter, du kan parre dette skønne garn med:

Ingenue af Wendy Bernard - chunky.

Terry´s Pullover af Carol Feller - 2/3 tråde af alm.

Jakke fra Garnstudio - 1 tråd alm.

Jakke fra Garnstudio - 1 tråd chunky eller 2/3 tråde alm.

Chevron tank tunic af Lion Brand - 2 tråde alm.

Lace jumper af Templeton - 1 tråd alm.

Pebbles af Sanne Bjerregaard - 2 tråde alm.

Vlad af Tammy Bailey - 1/2 tråde alm.

Nimbus af Berroco - 2 tråde chunky.

Rosa´s Caponcho af Emma Fassio - 1 tråd chunky og 2 tråde alm.

Shalom Cardigan af Meghan McFarlane - 1 tråd chunky og 2 tråde alm eller 2 tråde chunky.

Djævlehue af Gro.

Mini af Else Schjellerup.

Vintage Bonnet af Sidsel Sangild.

Og så til mønsteret:
Jeg har valgt at inddrage hele 3 mønstre denne gang. Jeg har virkelig nydt at strikke i det her garn og er fast besluttet på at strikke et sjal fra Garnblomsten i det her garn. Jeg må bestille mere af den chunky i Åbent Hav, for farven er skøn og klæder mig godt og jeg er ude i en måske-CPH.
Mønstrene er perlestrik, brombærmønster og kabelmønster over 4 masker:

Klik på billedet for at få det større.


 
Himmelsk Håndfarvet



  • Ranco Multy fra Araucania. Findes også i en en mere ensfarvet indfarvning, Ranco Solid.




  • Løbelængde: 100 gr/344 m. 




  • Anbefalet pindestørrelse: 3,25 mm.




  • Strikkefasthed: 24 m = 10 x 10 cm. 




  • Fiberindhold: 75 % uld, 24 % nylon.




  • Jeg har hamsteret dette garn i flere år nu. Det var forelskelse fra første blik. Et smukt farvespil fra nøgle til nøgle drager mig hver gang til lige at skulle have "bare et enkelt nøgle med hjem". Jeg er især glad for at jeg kan mixe og matche de fleste garner, som jeg har lyst til - uanset om det er i Multy eller Solid.
    Vær opmærksom på at garnerne er håndfarvede og dermed kan variere fra nøgle til nøgle - selv i samme indfarvning. Vær derfor ikke bange for at vride feddet ud for at tjekke om farverne passer sammen, hvis du handler til et større projekt.
    Garnet består af 4 tråde, der er tvundet sammen til et rundt garn. Dette gør garnet særligt velegnet til strik, der skal vaskes ofte; strømper, babytøj ect. Jeg har strikket lige fra sjaler, strømper, huer og baby/børnetøj i dette garn og jeg finder holdbarheden særlig god.


    Dog vil jeg advare mod at vaske dette garn sammen med det almindelige tøj på en 40-60 graders vask, da det i så fald filter sammen. (Jeg vil her lige gøre dig opmærksom på, at dette ikke er sket på min vagt - jeg vasker alt mit strik på max 30 grader uldvask eller i hånden).

    Ud over de mønstre, jeg har strikket Ranco op i (søg på Ranco), har jeg forestillet mig at følgende opskrifter vil passe godt til Ranco:
    Strikkeprøvehygge
    Faggoting/fagot/faggot stitch - kært barn har mange navne
    Nr. 1
    Nr. 2


    Jeg har valgt mit absolutte yndlings-hulmønster til strikkeprøven denne gang. Med ganske enkle teknikker, synes jeg man får et meget smukt og svært-udseende mønster. Jeg har blandt andet brugt mønsteret som element i mit Monsoom-tørklæde.

    Mønsteret kan bruges til de mere "larmende" garner og de mere "stille" garner og derfor både til Solid- og Multy-Ranco.

    Mønster 1: Deleligt med 2.
    P1: *slo, ssk* pinden ud.
    P2: *slo, 2vrsm* pinden ud.
    Gentag disse to pinde.

    Mønster 2: Deleligt med 4.
    P1: *slo, ssk, 2r* pinden ud.
    P2: *slo, 2vrsm, 2vr* pinden ud.

    Jeg har med vilje udeladt kantmasker - vælg selv om der skal simpel lænkekant, perlestrikskant eller rillekant. Tilføj blot 2-10 masker i hver side i forhold til dit valg.

    Jeg har fundet nogen helt simple, men yderst effektive gratisopskrifter til jer:

    Spirende Blomsterfrø

    • Blomsterfrø fra Tante Grøn. Findes også i en økologisk udgave i lidt blødere farver.
    • Løbelængde: 50 gram/ca. 178 meter.
    • Anbefalet pindestørrelse: 2½-3 mm.
    • Strikkefasthed: 28 m x 33 p = 10 x 10 cm.
    • Fiberindhold: 100 % bomuld.
    Skal du strikke baby- og børnetøj, karklude og viskestykker, sommerbluser og sommertilbehør, er det Blomsterfrø, du skal have fat i. Fordi garnet findes i mange farver - henholdsvis 21 og 14 farver - er der rig mulighed for eksperimenter og sjove sammensætninger. (Jeg ved tilfældigvis at der kommer nye farver til marts også).

    Garnet består af 14 tråde, der først er spundet sammen til 7 tråde og igen til 1 forholdsvis løst spundet tråd. Dette gør Blomsterfrø både blødt og holdbart og især velegnet til beklædning. Maskerne er klart definerede i glatstrik og min strikkeprøve er fin og jævn.

    Jeg har strikket Pippi til Ivalo i Blomsterfrø. Ivalo elsker at have den på og ud over jeg bliver stolt, når hun praler med at jeg har strikket den, så betyder det, at den bliver vasket ofte - flere gange om ugen. Den er stadig blød, har ikke vredet sig skævt og farverne holder. (Jeg vasker mit strik på 30 grader i vaskemaskinen og tørrer det liggende på bordet - det er sket 1/3 af gangene at Ålen har vasket det på 40 grader i alm. vask og tørretumblet den).

    Ud over du kan strikke garnet op i Tanternes egne mønstre, har jeg fundet en håndfuld opskrifter, jeg synes ville passe perfekt til Blomsterfrø. Alle links fører til Ravelry, der igen henviser hvor du enten kan købe opskriften eller finde den gratis.
    • Bolero af Lene Holme Samsøe. Er på min to-do-liste.
    • Isabella af Jordana Paige.
    • Zigzag sweater af Erika Knight. (Bogen findes også på dansk).
    • Jane Austen Kjole af Kay Gardiner og Ann Shayne. (Har jeg strikket for hundrede år siden - husk blot at gøre ærmegabet længere, så skal det nok gå).
    • Eva af Milobo. Sommerversion i bomuld - sådan een skal jeg da have lavet, selvom jeg har lavet flere.
    • Babette af Kathy Merrick. De mange farver i Blomsterfrø er oplagte til det her tæppe. Jeg forestiller mig det er perfekt at tage med til Strikkeværkstedet om mandagen - lapper er nemme at have med på farten.
    Jeg har lavet en hækleprøve - og en strikkeprøve i glat - hækleprøven får du her noterne til:
    Halvstangmasker i V-mønster hæklet i Blomsterfrø:
    Hæklenål: 3 mm.
    Mønster deleligt med 3 + 2. Tilføj yderligere 3 lf til basis-lf-kæden.
    1. 1hsm i 5. lm fra p, *spring 1lf over, 1hsm i næste m, 2lf, 1hsm i næste m*, gent fra * til *til der er 2 lf tilb, spring 1lf over, 1lf, 1 stm i sidste lf. Vend arb.
    2. 3lf, 1hsm i 1-lf-kæden, *[1hsm, 2lf, 1hsm] i 2-lf-kæden*, gent fra * til * til du når til 3-lf-kæden, [1hsm, llf, 1stm] i 3-lf-kæden. Vend.
    • Gent rk. 2.
    • Dette mønster giver et fast, men luftigt mønster med et blødt fald.
    • Hvis du ønsker et luftigere mønster, kan du i stedet for hsm lave stm og 3lf i stedet for 2lf. Se evt. denne vest, jeg hæklede til Ivalo - A-faconen er lavet med samme teknik.
    Diagram: