Jeg er ked af det.

Jeg har selv strikket og selv fundet på opskriften til Intutive.

Derfor er jeg ked af nogen tilsyneladende tror det er en direkte kopi af Porom. Når jeg sammenligner huerne nu - kan jeg godt se det er samme hulmønster og at de ligner hinanden meget.

Alligevel kan jeg med god samvittighed skrive og sige at jeg selv fandt på mønster og idé. Jeg fandt hulmønsteret som en del af et kabel-mønster i en mønsterbog, helt præcist "Openwork and Twist Pattern" på side 35 i The Harmony Guides 440 more Knitting Stitches, vol 3 fra Collins & Brown, 1998.

Huen blev strikket ud fra inspirationen af hulmønsteret, et helt andet mønster på Ravelry der havde en meget høj ribkant og en idé om endelig at finde en hue, som ville se godt ud på mig. Jeg strikkede en prøve ude på Universitetet i noget gult garn for at få en idé om hvordan jeg ville lave indtagningerne og sprang ellers bare ud i det i håb om det ville ende godt. Se indlægget HER.

Jeg har en gang før strikket DENNE halsvarmer, hvor jeg var klar over den lignede Balsam, som jeg oprindeligt ville have strikket - hvis ikke det var fordi jeg så at garn og opskift ikke passede sammen. Da jeg så havde strikket den syregrønne halsvarmer, fik jeg lyst til en, som ikke var lige så stram om halsen og som sad lidt mere løst - og strikkede derfor DENNE her. Da jeg vidste den lignede Balsam meget, kontaktede jeg designeren af Balsam og spurgte om hun havde nogen problemer med at jeg lagde min opskrift ud på dansk. Ingen problmer.

Jeg ville aldrig smide en opskrift ud, bare for at efterligne Porom og dermed snyde Jared Flood, som jeg synes er en fantastisk dygtig designer. Jeg er ked af at der er tvivl om hvor min inspiration kommer fra og jeg kan ærlig talt ikke helt finde ud af hvad jeg gør nu, efter jeg har fundet ud af den store lighed mellem Porom og Intuitive.

Jeg ønsker ikke at fjerne min opskrift, da jeg synes jeg ærligt og redeligt er kommet frem til huens mønster og form - jeg er på den anden side klar over den store lighed mellem huerne og kan godt se hvorfor nogen skulle mene jeg direkte har efterlignet Jareds design.

Mest af alt er jeg ked af nogen mener jeg bevidst har forsøgt at udnytte en andens idé. Jeg finder inspiration overalt på internettet og i særlig grad på Ravelry - jeg synes jeg er god til at linke til andres fantastiske idéer, hvis jeg har lånt og brugt af deres fantasi.

Hvad er min hensigt med dette indlæg? Det er at få ud at jeg ikke har snydt og efterabet. At få ud at jeg er ked af det.

19 kommentarer:

Julia sagde ...

Hej Julia - forstår godt du er ked af det, men det skal du altså ikke være. Der er ingen der kan betvivle din kreativitet, hvor dygtig en håndværker og kunstner du er, og at ting ind i mellem ligner hinanden kan jo ske. Det gør ikke din præstation mindre fantastisk. KH J

Julia Zahle sagde ...

Kære Julia - tak. Håber ikke I er smeltet helt væk derovre på Sjælland.

Ulla V. sagde ...

Kære Julia!

Hvis man tvivler på at du har efterlignet opskrift og udseende på din smukke hue, så tror jeg ikke at man kender dig og din kreativitet særlig godt.

Når jeg tænker på alle de fantastiske ting du har kreeret, og selv gennemtænkt og skabt, så er de helt klart et bevis på din evne til at designe og føre handling til tanke og skrift.
Og ja så tror jeg heller ikke at du ville synes det var spor morsomt at efterligne - for hvilken udfordring er der i det?

Nej, ret du ryggen og vær stolt af din smukke og smarte Intutive, og over at du kan den slags ting, (bare jeg skal rette i en opskrift så er jeg lost!)
Jeg ved at huen er kommet ud af dit hoved og dine hænder.

Rigtig god lørdag til jer. :))

KH
Ulla

Ingerlise sagde ...

Kære Julie

Du rører ved noget meget centralt. Jeg synes det er ganske urimeligt at man beskyldes for at kopiere, fordi noget ligner. Opskrifter, modeller og ideer spredes med lynets hast via nettet. Det er både til glæde og gavn men også en svøbe.
Vi får alle inspiration af billeder og nye trends på nettet.
Du skal rejse hovedet og være stolt af dine evner, kunnen og vilje til at dele. Vi ved alle at kopiering foregår til stor skade for designere, der prøver at få et levebrød ud af det, men jeg er også overbevist om at du har ret til din opskrift, også selv om Jared Floods ligner din.

Mette sagde ...

Julia, du skal ikke være ked af det. Jeg er så imponeret over din evne til selv at finde på opskrifter og ved, at den kommer fra din idébank. Det kan ikke undgås, at vi ind i mellem får lavet noget, som minder om noget andet i den store kreative blog verden. Der er uanset, om man syr, hækler eller strikker. Fortsæt endelig dit gode arbejde!

Karina sagde ...

Der har været en del snak i engelske-sprogede strikkecirkler om hvorvidt Jared Flood selv nævner de gamle opskrifter som han har ladet sig inspirere af, hvis du forstår hvad jeg mener, så hvis jeg var dig, så ville jeg slappe helt af. Der er kun 'så' mange mønstre derude og kun 'så' mange måder at kombinere ting på, at det er svært at være super-original.

Der er også lidt en tendens til at folk synes at de store designernavne opfinder den dybe tallerken hver gang de udgiver en opskrift, og at folk så har svært ved at forstå at "almindelige" mennesker kan finde på den samme ting..

Julia Zahle sagde ...

Jeg er glad for at læse jeres kommentarer - at få jeres støtte. Det kom bag på mig hvor ked af det jeg blev, da jeg opdagede at nogen skrev om mig - og jeg kunne ikke lade være med at reagere med det samme.

Jeg sidder stadig og overvejer om jeg skal skrive til Jared Flood - men jeg ved ikke hvad jeg skal skrive. Jeg vil ikke sige undskyld for noget, jeg ikke har gjort, men jeg kan ikke lide tanken om at han går rundt og er tilsvarende ked af det og tror jeg har kopieret ham.

Lige nu ser jeg tiden an - det kan jo være han kontakter mig.

Jeg har ikke hans Porom opskift - måske nogen kan fortælle mig om vores opskrifter ligner hinanden meget?

Fie sagde ...

Jeg synes, at der for tiden er en tendens til at alt bliver udråbt til kopier på Ravelry. Både private designere og de store firmaer. Og jeg synes, at det er ærgerligt, for det forhindrer måske nogen i at lægge en opskrift ud, som de selv har skrevet, fordi de er bange for, at det ligner en anden opskrift for meget. Jeg er også lidt nysgerrig i forhold til, om folk ville have sagt det samme, hvis Porom havde været en gratis opskrift.

Der er absolut i mine øjne ingen grund til at du skal fjerne din opskrift, for i sidste ende er der kun x antal muligheder for at kombinere de forskellige typer af masker og strikvarianter, det er utopi at tro, at to (eller flere) ikke kan få den samme idé uafhængigt af hinanden.

Jeg planlægger stadig at strikke intuitive, jeg kan bare ikke finde det perfekte garn til det udtryk, jeg gerne vil have.

Bettina sagde ...

Kære Julia,

For what it's worth, så kan jeg bedre li' din variation, den brede kant er meget pænere. :o)

Hvis jeg skla være ærlig, synes jeg, du skla ta' "hvad der nu kunne komme" i opløbet og kontakte Jared Flood og fortælle, hvordan tingene hænger sammen, "det er kommet dig for øre, at..." - der behøver hverken ligge undskyldning eller noget som helst andet i det. Der HAR jo fx lige været en sag i den danske blogverden, hvor der blev inddraget advokater og lignende, og jeg tænkte mit over den voldsomhed, det blev blæst op med... Hvorfor kan flere ikke blive inspireret i nøjatigt samme retning på nogenlunde samme tidspunkt? Især i disse Internet-tider, hvor vi strikkere verden over endda ofte bevæger os i de samme cirkler.

Julia Zahle sagde ...

Bettina - det er også noget i den retning, jeg har overvejet at kontakte Jared Flood - men mit engelske rækker ikke tilstækkeligt, så jeg føler jeg får mig udtrykt klart og tydeligt, hvad det er, jeg mener. Har prøvet at skrive lidt ned - men hjernen vil ikke samarbejde.

Endnu en gang tak for jeres støtte - det varmer. Og jeg er glad - selvom jeg i forvejen er ved at smelte væk.

Julia Zahle sagde ...

P.S - den sag i den danske blogverden er gået mig FULDstændig over hovedet - hvad er det for noget?

Anonym sagde ...

Kære Julia
I min verden, er der ingen tvivl om din integritet. Kreative mennesker inspireres ofte af de samme ting, så mon ikke, I har haft samme inspirationskilde (dvs. en "gammelt" mønsterbog), så er det bare ærgeligt, at Flood er den mere kendte, og derfor antager ignoranter, at han automatisk er den "originale".
Jeg synes, det er synd, at sådan nogle beskyldninger skal gøre dig ked af det, men jeg kan godt forstå det. Ens design er jo ens hjertebarn, og når man så bliver beskyldt for at stjæle, ja så bliver man jo ked af det.
Jeg håber, at du ved, at der er rigtig mange, der støtter dig, og tror på dig!

Kh Karen

IF Stjernen sagde ...

I er sikkert begge blevet inspireret af den samme bog :-)
Og det sker nok ofte når så meget inspiration er samlet på et sted som ravlry.
Jeg har en gang broderet et stolesæde helt ud fra egne ide, men da folk så det sagde mange at de godt kunne se at jeg var blevet inspireret af Kaffe Fassett. Han havde så udgivet en bog hvor han havde lavet noget i samme stil, men den havde jeg ikke set.
Det var der selvfølgelig ikke mange der troede på, men jeg vidst jo selv hvordan det hang sammen :-)

Bliv endelig ved med at lave dine flotte opskrifter. En dag bliver du lige så berømt som JF!

Bettina sagde ...

Hej igen, Julia.

Jeg har sendt dig en mail på din nalnet-adresse, ved ikke, om den stadig fungerer? Fandt den via din Blogger-profil. Vil heller holde det på mail. :o)

Du kan evt sende mig dit engelske udkast og måske de tanker på dansk, som du gerne vil udtrykke - jeg kigger gerne på det.

Kh
Bettina

Unknown sagde ...

Kære Julie

Jeg har lige lavet en hurtig sammenligning af din og Jareds opskrift.

Selve hulmønstret er det samme, men som du selv er inde på, så er det jo et gammelt mønster.

Indtagningsdelen er IKKE identisk. Jareds løber over 18 pinde, hvor din kun løber over 7(8) pinde. Og I bruger begge masker, som den anden ikke bruger.
Ribkanten er heller ikke identisk - hverken i længden eller ribtypen.

Du må sige til, hvis du har brug for flere detaljer. Dette er vist det bedste jeg kan gøre offentligt uden at afsløre hans opskrift helt :)

Hilsen Kristine

Julia Zahle sagde ...

Kristine - Tak for info - det er rart at vide der er så mange forskelle. :-)

Nette sagde ...

Øh, jeg forstår det ikke helt?
Det er jo hverken dit eller denne Jareds mønster?
Hvorfor må du så ikke bruge det, bare fordi Jared har?
At jeres færdige udgaver ligner hinanden, det er da, hvad der kan ske.
Det har jeg også prøvet flere gange, og jeg har virkelig aldrig overvejet at kontakte de andre designere af den grund.
Hvis de ser det som et problem, så skal de være velkommen til at henvende mig.

Jeg synes bare, du skal være stolt af det, du laver, og så lukke ørene for de løftede pegefingre, der end har eller må komme. Så længe du selv ved, du har dit på det tørre, så er det vel det, der tæller. :-)

Julia Zahle sagde ...

Nette - Nu ser jeg hvad jeg gør. Om ikke andet, ved jeg nu, hvad jeg vil skrive til Jared, skulle han henvende sig til mig.

Jeg tog fat om problemet med det samme - kontaktede de personer, som skrev om mig. Har ikke fået direkte svar fra dem, men føler jeg har gjort hvad jeg kan nu.

Jeg er fuldstændig uanonym, her på nettet. Jeg kan lide at vi kan lære hinanden at kende og det giver min blog en atmosfære af personlighed, varme og hygge. Det fører selvfølgelig også risici med sig, men de positive aspekter ved at folk lærer mig at kende vejer tungere.

I og med jeg ikke lægger skjul på hvem jeg er og det, at jeg også viser Ivalo og Ellen frem i billeder, medfører det et vist ansvar over dem og mig selv - jeg skal kunne se folk i øjnene, når de siger "hej, jeg læser med på din blog".

Jeg føler det er tankeløst og en smule fornærmende, når nogen tror jeg så åbentlyst kopierer Jareds opskrift - når jeg er så åben om hvem jeg er.

Julia Zahle sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.