Apps mig her og apps mig dér!

Jeg er stor fan af strikkeapps - og benytter mig ofte af dem. Her er en lille anmeldelse af dem, jeg lige nu har på min iPhone. Alle apps er på engelsk - og der er både de som er gratis og dem, som ikke er. Jeg har endnu ikke fundet en app, som kan erstatte Ravelry - som stadig er mit foretrukne medie til strik og hækling.

StitchMinder: Dette er en rækketæller. Man kan indstille tælleren til at tælle rækker, mønsterpind, rapporter, indtagninger og udtagninger. Der er 4 tællere på skærmen, så det er muligt at tælle flere elementer eller flere opskrifter på een gang.
Pris: Gratis.

Af samme opfinder af StitchMinder, findes også KnitMinder Lite, som er en slags projekt-styrer, hvor man kan plotte sine projekter ind med billeder, noter, rækketællere, garn, pinde mv. Man kan desuden holde styr på sit garnlager, pindelager og sine opskrifter. Da jeg mest benytter mig af Ravelry, finder jeg ikke behov for at bruge denne app.
Pris: Gratis

Knit Evenly Calculator: Hvis du skulle være så uheldig at rende ind i en opskrift, der beder dig om at tage ind/lave udtagninger "jævnt fordelt over X antal masker" - især hvis det drejer sig om 53 masker, der skal fordeles over 378 masker, så fortvivl ikke - denne app laver regnestykket for dig (og den designer, der ikke gad).
Pris: DKK 12 - jeg har brugt den mange gange efterhånden og synes de 12 kroner er givet godt ud i forhold til mit temperement og ringe matematiske kundskaber.

Vogue Knitting: En organiserings-app, der kan hjælpe dig med at holde styr på dine projekter, pinde, garn, bøger og opskrifter - på samme måde som KnitMinder gør. Det, som VK har - og som du betaler for - er et mini-kompendie med mønstre, how-to´s, ordbog med forklaringer over begreber  og en garnsubstitueringsberegner. Alene mønster-delen synes jeg er de 24 kroner værd, og hvis du er relativ ny i strikkeverdenen, kan ordbogen og begrebsforklaringerne hjælpe dig godt på vej. Generelt bruger jeg ikke organiseringsdelen, da jeg synes det er besværligt at plotte alle detaljer ind - det benytter jeg Ravelry til.
Pris: DKK 24.

Convert Units: Hvis du bevæger dig i limboen mellem danske og engelske opskrifter, kan du med fordel bruge denne app. Ud over at kunne omregne længder (meter-yards), kan den også omregne vinker, arealer, valuta, data, energi, masse, fart, temperatur, tid og mange flere ting.
Pris: Gratis

Knit Counter Lite: Fungerer nogenlunde på samme måde som StitchMinder - her kan du dog tilføje noter om opskriften, garn og pinde. Du kan selv bestemme hvad din tæller skal hedde - altså hvad det er, du tæller og du kan tilføje flere tællere på een gang. Du kan indstille tælleren til at huske dig på at du skal lave en udtagning på hver 4. række. En lille detalje jeg bruger, når jeg er til strikkecafé og hellere vil bruge tiden på at snakke end at tælle. Det er denne tæller, jeg bruger oftest.
Pris: Gratis.

Knitting Daily: Måske modtager du allerede deres nyhedsbrev på mail - men her er deres app, som indeholder blogindlæg, små videooptagelser med teknikker, ordbog med forklaringer og billedillustrationer i sædvanlig Interweave stil. Jeg bruger denne app, når jeg sidder i venteværelset - jeg ser de små film eller læser blogindlæggene. Deres nyhedsmail er ofte bare reklamer, men denne app bruger jeg faktisk og den er fyldt med guldkorn.
Pris: Gratis.

Stitchopedia: En mini-mønster bog i alfabetisk orden. Der er mange mønstre. Jeg blev først ret glad, da jeg opdagede denne app - alle disse mønstre i telefonen uden at skulle slæbe rundt på bøger i tasken. Men desværre er der ikke billede af alle mønstre, hvilket gør app´en næsten ubrugelig - jeg kan kun håbe der kommer flere og flere billeder efterhånden som den opdateres. Desuden er strikkeprøverne ret små - kun 1 mønsterrapport er vist. Prisen er rimelig - eftersom der mangler så mange billeder - hvis billederne efterhånden bliver tilføjet, synes jeg det er en billig app i forhold til antallet af mønstre.
Pris: DKK 6.

Yarn U: En opslagsapp til garn - jeg slår Felted Tweed op: Der er beskrivelse af garnet - de praktiske oplysninger såsom pris, garnmærke, tykkelse, vægt, strikkefasthed, fiberindhold og løbelængde. Der er desuden en hyggelig tekst om garnet - en diskussion om prisen, hvordan garnet bør vaskes og en for/imod-liste. Der er desuden links til steder, man kan købe garnet.
Der er krydshenvisninger til andre garner af Rowan, andre garner der bør håndvaskes/maskinvaskes, links til gratis opskrifter strikket i dette garn og andre garner i samme tykkelse.
Man kan kommentere på garnet - der er et par stykker, der har lagt links ind til opskrifter (blandt andet min Intuitive-hue :-).
Det er mest engelske/amerikanske garner - nogle af dem kan købes her i Danmark - men allerede siden jeg begyndte at bruge app´en er udvalget blevet større. Man kan dog sende en kommentar til app´ens designer med ønsker om garner, man gerne vil have tilføjet. Efterhånden som databasen bliver udbygget, finder jeg denne idé rigtig god.
Pris: DKK 18.

Knitionary: Som navnet antyder, er dette endnu en mønster-app - her er der billeder af alle mønstre - 56 i alt - som spænder fra strukturmønstre over hulmønstre til kabelmønstre. Billederne er gode og skarpe og jeg kan kun håbe at udvalget bliver større og større. Der er selvfølgelig en ordliste over begreber brugt i mønstrene.
Pris: DKK 12.

ButtonWizard: En smart app, der kan regne ud hvor du skal placere knaphullerne i dit strikketøj. Du kan selv vælge hvilken type knaphul du vil lave - og så plotter du diverse tal ind i programmet - og så laver den regnestykket for dig. Jeg synes den er smart fordi jeg som før skrevet er en klovn til regnestykker.
Pris: DKK 18.

Knit Hat Designer: Plot strikkefasthed, hovedets omkreds, højde, stil (hue/baret/slouch mf) og rib ind i programmet - så laver den opskriften for dig. Jeg har endnu ikke strikket en hue efter opskriften, men hvis man vil prøve at designe sin egen hue, men endnu ikke er klar til at ride uden sadel og seler, forestiller jeg mig at denne app er en god start. Prisen er lidt høj, men i forhold til de muligheder man får, synes jeg ikke den er dyrere end at købe en enkelt opskrift til 30 kroner på Ravelry.
Pris: DKK 36.

11 kommentarer:

Sidsel Sangild sagde ...

Tusind tak for denne guide, det må jeg vist til at udforske noget mere. Tror ikke jeg har prøvet en eneste hækleapp... det må jeg gøre. Og god ide at have med til strikkecaf'e, så man ikke bliver skæv af for mange bøger. Sejt.

Pia sagde ...

Det var da lige dét jeg havde brug for... Tusind tak

Anonym sagde ...

Nu er der endnu flere grunde til at jeg SKAL have en iphone.....

Mie sagde ...

Fantastisk brugbart indlæg - Jeg har allerede grebet telefonen og er klar til at tjekke aps' ud :-) Tak for hjælpen :-

Marianne fra ønskeøen sagde ...

Ikke fordi jeg er i nød, men efter dit blog indlæg... så trænger jeg.... Jeg har lige bestilt en iphone 4S til mig selv.... og hvis nogen spørg siger jeg at det var dig der "overtalt" mig..... glæder mig til at tage den i brug :-)

Julia Zahle sagde ...

Sidsel - jeg ville også have anmeldt en hækle-mønster-app, men kunne ikke finde den i iTunes, selvom jeg har den i min iPhone.

Pia - godt du kunne bruge det!

Estermarie - Jeg kan ikke finde nogen grunde til ikke at have een... *G*

Mie - sig endelig til, hvis du finder nogen gode apps.

Marianne - Dén tager jeg gerne på mig - og jeg er lidt misundelig på dig, eftersom du allerede har bestilt din - jeg venter stadig på at mit teleselskab får nye hjem.

LoneR sagde ...

Hvor er det FEDT at du har lavet den her guide - tusind tak!
:-)

Madam Munch sagde ...

Flot oversigt, dejligt at du har givet det videre.

1funkyknitwit sagde ...

Thank you for putting this together Julia ! I too have an iphone (brilliant devise !) and I have been meaning to sort out some apps for ages. I shall look at all of these and sort myself out :D

Ulla V. sagde ...

Ih du fredsens - tænk at den slags findes!! Det ville ALDRIG være faldet mig ind, hvis ikke jeg havde set dine links til de forskellige apps. Mange tak for hjælpen (for det kan jeg regne ud at de viste strikke apps vil gøre mange fremover). :))

Fru Faaborg sagde ...

1000 tak, anede ikke at sådanne app findes, det er jo genialt.
Tak for Info